Technik żywienia i usług gastronomicznych
jest bardzo atrakcyjnym zawodem na rynku
pracy. W ostatnich latach wzrasta liczba
punktów gastronomicznych oraz liczba
klientów.
Uczniowie będący na tym kierunku uczą się
urządzać zakłady gastronomiczne, układać
diety, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z
zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego
ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.
Zdobywają umiejętności aktywnego
zachowania się na rynku, prowadzenia własnej
działalności gospodarczej czy sporządzania
biznesplanu. Posiądą te same umiejętności,
które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto
nauczą się wykonywać zadania zawodowe
związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług
Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie jako:
• szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych
• kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych
• menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych
• manager zakładu gastronomicznego
• organizator imprez okolicznościowych
• mistrz sztuki kulinarnej
• pracownik firmy cateringowej
• doradca w zakresie prawidłowego żywienia
• organizator usług cateringowych
• pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
oraz może prowadzić własną działalność
Zajęcia będą odbywać się w szkolnych pracowniach gastronomicznych, doskonale wyposażonych w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych.
Nasza szkoła w celu podniesienia jakości kształcenia w tym zawodzie współpracuje z:
* „Jadłodajnią” Kętrzyn
* Hotelem Robert’s Port w Starych Sadach
* Restauracją „Baba Pruska” w Sztynorcie
* Majonezami Kętrzyńskimi
* Młynomagiem w Grodzkim Młynie
Zawód technik spawalnictwa został podzielony na dwie kwalifikacje:
• HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań– egzamin z tej kwalifikacji odbywa się pod koniec roku szkolnego w klasie trzeciej. Kwalifikacja ta przygotowuje do pracy na stanowisku kucharza.
• HTG.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych – uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy czwartej. Druga kwalifikacja kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych. Uczniowie zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.