Na przestrzeni ostatnich lat zauważyć można znaczący wzrost kultury picia kawy. Zjawisku temu towarzyszy wzrost konsumpcji. Poziom umiejętności wśród osób pracujących w restauracjach i kawiarniach jest niezwykle zróżnicowany. W dalszym ciągu profesjonalnie przeszkolony barista to w Polsce rzadkość. W dniach 11-12.12.2018 w Centrum Kształcenia Praktycznego w Kętrzynie uczniowie klasy II Szkoły Branżowej w zawodzie kucharz uczestniczyli w kursie baristy. Zajęcia prowadził trener barmaństwa, baristyki i kelnerstwa, właściciel firmy „Licencjonowani barmani” – pan Karol Kraszewski. Celem zajęć było przygotowanie uczniów do pracy z kawą. Poprzez połączenie zajęć praktycznych z teorią kursanci mieli możliwość poznać drogę ziarna kawy od plantacji do filiżanki. Uczyli się jak przygotować zbalansowane espresso i jak prawidłowo spienić mleko. Poznali techniki przyrządzania napojów kawowych. Wiedza, umiejętności, profesjonalizm i komunikatywność prowadzącego sprawiły, że wszyscy uczestnicy zdali egzamin i otrzymali certyfikaty potwierdzające uzyskane umiejętności baristyczne. Organizatorem kursu było Młodzieżowe Centrum Kariery w Kętrzynie.
Autorzy: Małgorzata Hrycenko, Elżbieta Żyżyk