Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych
jest bardzo atrakcyjnym zawodem na rynku
pracy. W ostatnich latach wzrasta liczba
punktów gastronomicznych oraz liczba
klientów.
Uczniowie będący na tym kierunku uczą się
urządzać zakłady gastronomiczne, układać
diety, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z
zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego
ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.
Zdobywają umiejętności aktywnego
zachowania się na rynku, prowadzenia własnej
działalności gospodarczej czy sporządzania
biznesplanu. Posiądą te same umiejętności,
które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto
nauczą się wykonywać zadania zawodowe
związane z planowaniem i ocenianiem
żywienia, organizowaniem i wykonywaniem
usług

Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie jako:

•    szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych
•    kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych
•    menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych
•    manager zakładu gastronomicznego
•    organizator imprez okolicznościowych
•    mistrz sztuki kulinarnej
•    pracownik firmy cateringowej
•    doradca w zakresie prawidłowego żywienia
•    organizator usług cateringowych
•    pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
oraz może prowadzić własną działalność

Zajęcia będą odbywać się w szkolnych pracowniach gastronomicznych, doskonale wyposażonych w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych.

Zawód technik spawalnictwa został podzielony na dwie kwalifikacje:

•    TG.07. Sporządzanie potraw i napojów – egzamin z tej kwalifikacji odbywa się pod koniec roku szkolnego w klasie trzeciej. Kwalifikacja ta przygotowuje do pracy na stanowisku kucharza.
•    TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych – uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy czwartej. Druga kwalifikacja kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych. Uczniowie zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.