DZIEDZICTWO KULINARNE WARMII I MAZUR

Category: Aktualności 146

W dniach 28 – 30 września w Powiatowym Centrum Edukacyjnym w Kętrzynie odbyło się szkolenie dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych współorganizowane z Krajowym Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie. Głównym celem spotkania było zapoznanie z dziedzictwem kulinarnym Warmii i Mazur.

Do Kętrzyna przyjechało 37 nauczycieli szkół zawodowych z całej Polski. W ciągu trzech dni wzięli udział w wykładach, zwiedzili najciekawsze atrakcje turystyczne okolic oraz doskonalili swoje umiejętności praktyczne podczas warsztatów kulinarnych w Grądach Węgorzewskich. W pierwszym dniu pobytu uczestnicy po powitaniu przez Dyrektora Marka Moszyka zapoznali się ze specyfiką naszej szkoły, którą przybliżyła pani wicedyrektor Anna Duńska – Bołoczko. Następnie zwiedzili wybrane klaso-pracownie, by przekonać się, że PCE to bardzo nowoczesna szkoła wyposażona w sprzęt najwyższej klasy. Po przerwie kawowej przygotowanej przez naszych uczniów i nauczycieli przedmiotów gastronomicznych: Elżbietę Żyżyk, Małgorzatę Jankielewicz, Dorotę Dobrowolską i Radosława Szulca udali się do Kętrzyńskiego Zamku, by poznać tradycje kulinarne średniowiecza. W godzinach popołudniowych odwiedzili pracownię gastronomiczną w SOSW w Kętrzynie i poznali praktyczne wskazówki do pracy z uczniem o specjalnych potrzebach edukacyjnych. Przez ten niełatwy temat przeprowadziła ich Dorota Korneluk – wicedyrektor SOSW i doradca metodyczny PODN Kętrzyn. Na koniec dnia znalazł się jeszcze czas na analizę wyników egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie. Kolejny dzień był bardzo intensywny. Grupa miała okazję zwiedzić ZS CKR w Karolewie, Wilczy Szaniec, a następnie udała się do Grąd Węgorzewskich. Tam po obiedzie nauczyciele podzieleni na grupy warsztatowe poznawali techniki solankowania ryb i wędzenia oraz przygotowywania i gotowania zupy rybnej. Wszystko to było możliwe dzięki wiedzy oraz doświadczeniu Pana Wojciecha Wojciula, właściciela wędzarni i karczmy. Pracę uczestników podpatrywali Starosta Kętrzyński Michał Kochanowski, Wicestarosta Andrzej Lewandowski, dyrektor POWRE w Kętrzynie Marta Kragiel oraz dyrektor SOSW w Kętrzynie Aneta Dunaj. Efekty warsztatów – wędzone ryby i zupa wszystkim bardzo smakowały. Ostatni dzień to wykład przedstawiający historię i charakterystykę kuchni Warmii i Mazur. Prelekcję poprowadziła Małgorzata Jankielewicz. Ale przyszedł czas na zakończenie. Pożegnanie, wręczenie certyfikatów i gratulacje składali wszystkim uczestnikom Marek Moszyk – dyrektor PCE, Małgorzata Pawlonka – nauczyciel konsultant KCER w Brwinowie, Lucyna Baranowska – wicedyrektor PCE. Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do zorganizowania tego wydarzenia: nauczycielom PCE – Elżbiecie Żyżyk, Małgorzacie Jankielewicz, Dorocie Dobrowolskiej i Radosławowi Szulcowi, Edycie Klimowicz „Jadłodajnia” Kętrzyn, Firmie Mitel, Zenonowi Piotrowiczowi – Nadleśnictwo Srokowo, POWRE Kętrzyn, SOSW w Kętrzynie. Za organizację całego wydarzenia odpowiedzialna była Małgorzata Hrycenko – doradca zawodowy i doradca metodyczny. Jest to kolejny przykład bardzo owocnej współpracy między różnymi jednostkami edukacyjnymi, która przynosi wymierne korzyści wszystkim zaangażowanym.

Related Articles

Ta strona używa plików cookie w celu zapewnienia najwyższej jakości usług. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie oraz akceptację Polityki Prywatności.
Polityka prywatności
Ciasteczko
AKCEPTUJĘ