Na świętego Marcina na stole gości gęsina. I w naszej szkole też zagościła. Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłosił konkurs na potrawy z gęsiny.
Uczniowie klasy II MK : Mariola Boczulak, Natalia Boczulak, Gabriela Karpińska, Kuba Hajduk i Tomasz Lelonek przy fachowej pomocy nauczycieli przygotowywali na konkurs pyszne potrawy. Wszyscy byli bardzo zaangażowani i profesjonalnie wykonywali smakowitości zgodnie ze staropolskimi recepturami, które w nowoczesny sposób modyfikowali. Sztuka kulinarna z gęsiną była dla uczniów nowością, ale jednocześnie sprawiała im wiele przyjemności i satysfakcji. Efekt pracy uczniów został doceniony, czego dowodzi opublikowana przez NIKiDW informacja:
„Konkurs na „Tradycyjne Przetwory i Potrawy z Gęsiny” ogłoszony przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, został rozstrzygnięty! Jury Konkursu wybrało laureatów w sześciu kategoriach konkursowych tj. wyroby wędliniarskie, wyroby garmażeryjne, wyroby w opakowaniu szklanym, danie mrożone, przekąski i produkty pozostałe. Jury przyznało także dwa wyróżnienia dla przepisu zgłoszonego przez Powiatowe Centrum Edukacyjne w Kętrzynie oraz przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie.”
Jest to zasłużony sukces naszych uczniów i nauczycieli przedmiotów gastronomicznych, ponieważ w konkursie nagrodzono potrawy koła gospodyń wiejskich i wyróżniono tylko dwie szkoły, w tym naszą i to w dwóch kategoriach. Jest to motywujące do dalszej pracy i skłania do uczestnictwa w innych konkursach kulinarnych.
Podziękowania należą się dyrekcji i organowi prowadzącemu-Starostwu Powiatowemu w Kętrzynie za umożliwienie uczestnictwa w tym konkursie.
Oto efekt końcowy naszej wspólnej pracy