PCE w średniowiecznej kuchni

Category: Aktualności 91

29 września uczniowie PCE: logistycy z klasy 3TL oraz kucharze z klasy 3MK i 2BK pod opieką Doroty Dobrowolskiej, Elżbiety Żyżyk i Anny Kosmowskiej uczestniczyli w otwarciu nowej ekspozycji w baszcie obronnej przy ulicy Traugutta w Kętrzynie.
W trakcie inauguracji wysłuchaliśmy ciekawych opowieści o średniowiecznej kuchni i ówczesnym stylu życia. Dodatkowo w świat średniowiecznych przysmaków przeniósł nas Pan Paweł, który wypiekał i częstował wszystkich chętnych plackami sporządzonymi według średniowiecznej receptury. Wielu z nas zainteresował też piec o specjalnej konstrukcji. Okazało się, że można go wykonać własnoręcznie wykorzystując jedynie glinę, piasek, słomę i wodę. Być może niektórzy spróbują kiedyś wykonać taki piec samodzielnie. A może ktoś odtworzy w domu poznaną recepturę na pyszne placki. Kto wie… 🙂

Related Articles