Kucharze z wizytą w Młynomagu

Category: Aktualności 60

Pod koniec listopada przyszli kucharze z klasy II MK pojechali do Grodzkiego Młyna, gdzie znajduje się zabytkowy młyn.  Z ciekawą historią młyna zapoznała nas Pani Joanna, obecna współwłaścicielka obiektu. Dowiedzieliśmy się także, że produkty Młynomagu są bardzo naturalne. Mąka w tym młynie wytwarzana jest ze zbóż pochodzących z naszego  terenu i nie zawiera dodatków. W związku z tym, na opakowaniach każdej mąki możemy zobaczyć znak Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla.

W trakcie prezentacji własnych produktów Pani Joanna przedstawiła  właściwości i cechy charakterystyczne różnych mąk, a także przybliżyła nam technologię wytwarzania mąki w Młynomagu. Ostatnim etapem naszej wizyty było zwiedzanie zakładu wraz z linia technologiczną oraz obserwowanie procesu produkcji mąki.  

Po krótkiej, ale ciekawej i pouczającej wycieczce wróciliśmy do Kętrzyna.

Autor: Żyżyk Elżbieta

Related Articles

Ta strona używa plików cookie w celu zapewnienia najwyższej jakości usług. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie oraz akceptację Polityki Prywatności.
Polityka prywatności
Ciasteczko
AKCEPTUJĘ