Pod koniec listopada przyszli kucharze z klasy II MK pojechali do Grodzkiego Młyna, gdzie znajduje się zabytkowy młyn. Z ciekawą historią młyna zapoznała nas Pani Joanna, obecna współwłaścicielka obiektu. Dowiedzieliśmy się także, że produkty Młynomagu są bardzo naturalne. Mąka w tym młynie wytwarzana jest ze zbóż pochodzących z naszego terenu i nie zawiera dodatków. W związku z tym, na opakowaniach każdej mąki możemy zobaczyć znak Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla.
W trakcie prezentacji własnych produktów Pani Joanna przedstawiła właściwości i cechy charakterystyczne różnych mąk, a także przybliżyła nam technologię wytwarzania mąki w Młynomagu. Ostatnim etapem naszej wizyty było zwiedzanie zakładu wraz z linia technologiczną oraz obserwowanie procesu produkcji mąki.
Po krótkiej, ale ciekawej i pouczającej wycieczce wróciliśmy do Kętrzyna.
Autor: Żyżyk Elżbieta